Asansörler hayatın önemli bir parçası. Evde, işte ya da şehir hayatının yoğun temposu içerisinde asansörler, katlar arasında hızlı ulaşımı sağlayarak hayatı kolaylaştırır. Asansörlerin bakımı, iyi bir bina yönetiminde kilit noktadır.

Binaya yeni bir asansör monte edildiğinde, asansörün uzun süreler boyunca sorunsuz çalışması beklenir. Ancak siz fark etmeseniz de zamanla aşınma ve yıpranma belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Düzenli olarak asansör sistemlerinin bakımı, bina sahiplerinin küçük sorunları büyümeden çözmelerine olanak tanıyarak onarım maliyetlerini düşürür. Asansörün ömrünü uzatır.

Asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla düzenli olarak bakımını, onarımını ve yıllık kontrolünü yaptırmaktan sorumlu, binanın maliki veya kat maliki/malikleri ya da bunların yetki verdiği gerçek veya tüzel kişi bina sorumlusudur. Bina sorumlusu, mevcut yönetmelik kurallarına uygun olarak asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla ayda en az bir defa düzenli olarak bakımını yaptırmakla ve kullanıcıların can ve mal güvenliğinin tam olarak sağlanması amacıyla yılda en az bir kez asansör kontrolü yaptırmakla yükümlüdür. (1)

Yeşil Etiket ve Güvenlik

Asansör kabini içerisinde gördüğünüz renkli etiketler ne anlama geliyor? İlgili belediye tarafından yapılan senelik asansör kontrol denetimleriyle asansörler, kullanıma uygunluk veya uygunsuzluk durumuna göre; yeşil, mavi, sarı ve kırmızı etiketlerle işaretlenir. Bu etiketler, renklerine göre sınıflandırılmıştır. Yeşil etiket, kontrolü yapılan asansörün kullanım açısından herhangi bir risk taşımadığı ve güvenli olduğunu ifade eder. Asansör can ve mal güvenliği açısından herhangi bir risk taşımamaktadır.

Periyodik kontrol sonucu güvensiz veya kusurlu olması durumunda, kırmızı etiket iliştirilmiş asansörler 30 (otuz) gün ve sarı etiket iliştirilmiş asansörler 60 (altmış) gün içinde tespit edilen uygunsuzlukların giderilmesinin sağlanması gerekmektedir. (3) Senelik kontrol sonucu kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilen asansörler bina sorumlusu tarafından kullanıma kapatılmalıdır. Kırmızı etiketli asansörler belirtilen süre boyunca uygunsuzlukları giderilmezse yasal işlem yapılarak hizmet dışı bırakılır.

Bakım, arıza, asansör ruhsatı ve yeşil etiket süreçlerinde son derece hızlı aksiyon alan ekibimizle, tüm asansör hizmetlerimizi, kötü sürprizlere karşı Mesleki Sorumluluk Sigortası altında veriyoruz. AR-GE temelinde çözümler sunarak projeden bakıma tüm süreçlerimizi TSE ve Avrupa Birliği (CE) standartlarında yönetiyoruz.

Bakım Sürekliliği

Asansör kazalarının meydana gelmesindeki temel neden; düzenli bakım ve periyodik muayenelerin ihmal edilmesidir. Asansörü kullananların güvenliği, zamanında gerçekleştirilen asansör bakımlarında küçük hasarların tespit edilmesiyle sağlanır. Bakım eksikliği, sistem arızalarına sebep olabileceği gibi, bina sahipleri için de daha fazla maliyete neden olur.

Güvenilir ve yüksek performanslı asansör deneyimi için montaj dahil sonraki tüm süreçlerde kolay ulaşılabilir ve kaliteli bakım hizmetleri önemlidir. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 6 Haziran 2019 tarih ve 30737 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği gereğince bina yönetimi ve bir asansör şirketi arasında bakım sözleşmesi imzalanmalıdır.

7/24 Erişilebilir Teknik Servis

Asansörler, düzgün ve verimli bir şekilde çalışmalarını sağlamak için çoğu düzenli bakıma ihtiyaç duyan yüzlerce karmaşık hareketli parçaya sahiptir. Bakım eksikliği ya da kullanım kaynaklı asansör arızaları, kısa bir süre içerisinde çözülmediğinde apartman sakinleri için çok can sıkıcı bir hale gelebilir. Kurumsal bir asansör şirketi ile çalışmıyorsanız, derdinizi anlatacak yetkili bir teknik servis elemanı bulamama sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

SNC Asansör olarak süreklilik ve ulaşılabilirliği taahhüt ederken özel şartlarda ve acil durumlarda tam teçhizat teknolojik ekipmanımızla 7/24 hizmetinizdeyiz. Dinamik kadromuz ve tecrübeli teknik ekibimizle arıza bakım sürecinde profesyonel kalitede çözüm sunuyoruz.

Fark Yaratan Dijital Takip Sistemi

Asansör bakımı ile ilgili yapılan bütün işlemler geleneksel olarak asansör bakım defterine işlenir. Bu defter asansörün varsa makine dairesinde yoksa bina sorumlusu tarafından muhafaza edilir. (1) Bina sorumlusu, bütün görevlerine ek olarak defterin kaybolmamasından ve deftere işlenmiş teknik bilgileri zarar görmeyecek şekilde saklanmasından da yükümlü. SNC’nin fark yaratan dijital takip sistemi tam da bu noktada devreye giriyor. QR kod ile çalışan çevreci dijital takip sistemi teknik işlemlerde koordinasyonu sağlarken yöneticilerin asansör bakım ve teknik servislerini takip etmesini kolaylaştırıyor. Asansörler için özelleştirilmiş bu otomasyon sistem, asansörde bakım yapıldığında bilgilendirme ve bakım formunu tarafınıza sms ve mail yolu ile iletilmesini sağlıyor. Sanal imza ile kolayca işlem tamamlanıyor. Dijital takip sistemi ile asansörde yapılan teknik işlemleri bir tıkla apartman gruplarından paylaşmak mümkün.