Asansörü Çağırırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Asansör kullanımında nelere dikkat etmeliyiz sorusu gün geçtikçe kişiler tarafından merak edilmektedir. Her ne kadar basit bir işlem olarak görünse de asansör çağırma sırasında da dikkat edilmesi gereken faktörler bulunmaktadır. Asansör tuşları anlamları bu hususta iyi bir şekilde anlaşılmalıdır. Örneğin, gideceğiniz katın doğru asansör çağırma düğmesi basıldığından emin olmanız gerekmektedir. Yanlış tuşlama neticesinde gideceğiniz kata ulaşmak için harcamanız gereken süre artabilir. Bu da aşırı ve gereksiz beklemelere neden olabilmektedir.

Asansörün çıkış veya iniş yönüne göre düğmeyi doğru şekilde kullanmak da önemlidir. Örneğin, bulunduğunuz kattan yukarıya çıkacaksanız yukarı çağırma düğmesini, aşağı ineceksenizse aşağı çağırma düğmesini seçmelisiniz. Bu hususa dikkat ederek, katlardaki diğer insanların bekleyiş süresini kısaltabilir, aynı zamanda kendiniz için de farklı yöne giderek harcayacağınız zamanı kısaltabilirsiniz.

 Asansöre Girerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Peki, asansöre nasıl binilir? Asansöre girerken de dikkat edilmesi gereken faktörler arasında ilk olarak asansör kapısı nasıl açılır konusuna dikkat etmek gerekmektedir. Örneğin, asansör kapıları tam olarak açılmadan içeri girmeye çalışmak tehlikeli olabilir. Kapı açılana kadar beklemek ve acele etmeden binmek gerekmektedir. 

Öte yandan, asansöre adım atmadan önce, kabinin gerçekten bulunduğunuz katta olup olmadığını da kontrol etmek gereklidir. Eğer asansör başka kattayken kapı açılmışsa, asansör boşluğuna düşebilir ve olası yaralanma veya sakatlıklarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Asansör kazalarının en yaygın gerçekleşme biçimi olan bu duruma dikkat etmek oldukça önemlidir. Ek olarak, asansör kullanma talimatı ve asansör güvenlik yazıları da dikkat edilmesi gereken hususlardandır. 

Ek olarak, asansör kapısı açıldığında içerideki kişilerin çıkmasına da izin vermek gerekmektedir. İçeri girmeden önce asansörün boşalmasını beklemek daha güvenli ve nazik bir davranıştır. Çünkü, olası çarpışmalar sonucu kişisel eşyalarınızı veya telefonunuzu asansör boşluğuna düşürerek kaybedebilirsiniz. 

İlaveten, asansörün taşıma kapasitesini aşmamaya da özen göstermek gerekmektedir. Eğer asansör doluysa bir sonraki asansörü beklemek daha güvenli ve doğru bir adım olmaktadır. 

 Asansörden Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Asansörden çıkarken gereksiz yere oyalanmamak bu hususta dikkat edilmesi gereken en doğru adımlardandır. Diğer yolcuların da çıkmasını veya binmesini kolaylaştırmak için hızlı ve düzenli bir şekilde hareket etmek oldukça önemlidir.  Kapı tam olarak açılmadan asansörden çıkmaya çalışmamak da gerekmektedir. Kapılar tam açılmadan yapılan ani hareketler kazalara yol açabilir ve hafif yaralanmalara neden olabilir. 

Ek olarak, asansörden çıkarken kapı eşiklerine dikkat etmek de gerekmektedir. Özellikle bazı asansörlerde zemin seviyeleri farklı olabileceğinden takılma ve düşme riski yüksektir. Eğer asansör kalabalıksa, içerideki diğer yolcuların da rahatça çıkabilmesi için onlara da yol vermek önemlidir. Öncelikli olarak kapıya yakın kısımdaki kişilerin çıkmasına izin vermek takılmamak için önemlidir. 

Asansörden çıkmadan önce kişisel eşyalarınızı da kontrol etmek gerekmektedir. Çanta, telefon, bavul veya başka eşyaların asansörde unutulmadığından emin olmak gerekmektedir. Kişisel eşyaları unutarak çalınması gibi kötü durumlarla karşılaşabilirsiniz. 

 Seyir Halinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Peki seyir halindeyken asansör nasıl kullanılır? Asansör seyir halindeyken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar arasında ilk sırada olası sarsıntılara hazırlıklı olmak gerekmektedir. Asansör hareket ederken ani duruşlar veya hafif sarsıntılar oluşması oldukça normaldir. Bu nedenle dik durmaya ve gerekirse asansörün tutacaklarından destek almaya dikkat etmek gerekmektedir. 

Öte yandan, asansör seyir halindeyken acil durum düğmesine sadece gerçek bir acil durumda basılmalıdır. Gereksiz yere basmak, sistemi devre dışı bırakabilir veya yardım çağırma sistemini meşgul edebilir. Ek olarak, acil bir durum gerçekleştiğinde de acil durum düğmesine basmak önemlidir. Bu sayede olası yardımı hızlı bir şekilde alabilir ve sorununuza çözüm bulabilirsiniz. 

Son olarak, asansörde zıplamak, itişmek veya ani hareketler yapmak tehlikeli olabilmektedir. Bu tür hareketler ile asansörün dengesini bozabilir ve çeşitli arızalara hatta halat kopmasına bile neden olabilirsiniz. 

Siz de güvenlikle alakalı kusursuz kalite sğıayan asansörler için SNC Asansör adresi ile iletişime geçebilirsiniz.

 Sık Sorulan Sorular

 Asansör Kanunu Nedir?

Asansör Kanunu” resmi adıyla Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği, asansörlerin güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla hazırlanmış bir düzenlemedir. Bu kanun, asansörlerin güvenli bir şekilde kurulması, işletilmesi, bakımı ve periyodik kontrolleriyle ilgili yükümlülükleri ve standartları belirlemektedir. 

 Asansör Düşerken Zıplarsak Ne Olur?

Asansör düşerken zıplamak, asansörün düşüş hızını etkilememektedir. Zıplama sırasında asansör hala aşağı düşmeye devam eder. Zıpladığınız anda asansör, zıpladığınız yükseklikten daha hızlı bir şekilde aşağıya indiği için, yere çarptığınızda ciddi yaralanmalar yaşayabilirsiniz.

Asansör düştüğünde zıplamak yerine, asansörün tabanına yaslanmak veya dizlerinizi bükerek pozisyon almak daha güvenli bir adım olmaktadır. Bu pozisyon, zıplama yerine düşüş sırasında vücudunuzun şok dalgalarını emmesine yardımcı olabilmektedir.

 Asansörde Kalırsak Nasıl Kurtuluruz?

Asansörde kalındığında, ilk olarak panik yapmadan ve soğukkanlılığınızı korumak suretiyle acil durum düğmesini basarak yardım çağırmanız gerekmektedir. Eğer yanınızda telefonunuz varsa, acil durum numaralarından birini de arayarak yardım isteyebilirsiniz.Asansör Etiket Renkleri, Anlamları blog yazımız için tıklayın.